Locatie Cygnus

Welkom op Cygnus!

De locatie Cygnus is gevestigd aan de Nieuwlandstraat in Oosterheem. Groep 1 t/m 8 komen hier samen in een mooi en knus gebouw. In de zomer van 2018 heeft Cygnus een flinke opknapbeurt gehad. De groepen hebben nieuw meubilair in vrolijke kleuren, een deel van de vloerbedekking is vernieuwd en voor de kleuters is een prachtige ruimte gecreëerd, ons kleuterparadijs!

Op de begane grond van Cygnus bevinden zich de lokalen van de onderbouwgroepen. Op de eerste verdieping zijn vijf mooie lokalen voor de bovenbouw. Bovendien zijn er boven diverse (tussen)ruimtes waar leerlingen bijvoorbeeld prima in een groepje kunnen samenwerken aan een opdracht. Ook de teamkamer en de ruimtes voor administratie en intern begeleiding zijn boven. We zijn trots op onze overzichtelijke en opgeruimde school!

Wij zijn ook trots op Bikkels! De Bikkelmethodiek is ons middel om de wereld een beetje socialer, sterker en vrolijker te maken. Met de Bikkelmethodiek in de klas, in een training of spelenderwijs gedurende de dag kan iedereen leren om steviger en sterker in het leven te staan. Bij sociaal sterk staan, hoort ook veiligheid en vertrouwdheid in een omgeving waar je wordt gezien en geaccepteerd. Hier zijn allerlei leuke lessen bij én sinds kort iets nieuws: de Bikkelgroet!

Kleuterparadijs

Het ontdekken van de wereld door te spelen staat bij ons centraal in het kleuterparadijs! Wij doen dit door een rijke speelleeromgeving in te richten waarbij de leerkrachten de kinderen coachend begeleiden. De leerkrachten hebben in goed overleg met elkaar allerlei leerdoelen verwerkt in het thematische aanbod; zo leren de kinderen spelenderwijs alles over de wereld om hen heen (van rekenen tot tekenen).

Sinds schooljaar 2018-2019 hebben wij een grote kleuterruimte waarin deze rijke speelleeromgeving voor alle kleuters mogelijkheden biedt en daarmee volop uitdaging.

Werken in deze grote ruimte heeft veel voordelen:

  • Het rijke thematische spelaanbod is toegankelijk en overzichtelijk in te zetten voor alle leerlingen.
  • Er wordt kleinschalig gewerkt en gespeeld: de leerkrachten werken met een stamgroep waarbij zij afwisselend gebruikmaken van de grote ruimte, de speelzaal, het speelplein en de grote gymzaal (kleutergym bij meester Martin). Voorbeeld: terwijl de ene stamgroep gymt, is de andere stamgroep in de grote ruimte.
  • De leerkrachten kennen de kinderen van beide stamgroepen goed. Hierdoor kunnen zij als professioneel team elkaars observaties, ervaringen, kennis en vaardigheden uitwisselen waarbij zijzelf en de kinderen profiteren van meer ogen en handen op de groep. Voorbeeld: terwijl de ene leerkracht werkt in een kleine kring met 6 leerlingen (die uitdaging nodig hebben wat betreft voorbereidend rekenen), kan de andere leerkracht de gehele groep in de gaten houden. Ander voorbeeld: bij het invullen van observatielijsten of het voeren van gesprekken met ouders, vullen alle partijen elkaar aan omdat uw kind door meerdere mensen wordt gezien. Nog een voorbeeld: samen openen de twee stamgroepen het thema Piraten door te genieten van het mooie pianospel van meester Frans.

Circusvoorstelling kleuters

Het circus was op school!!! 🎪De kleuters hebben een geweldige show aan het publiek laten zien. Acrobaten, wilde dieren, goochelaars, allerlei kunsten en nog veel meer.... ! 🤩

Geplaatst door Basisschool De Oostwijzer Cygnus op Vrijdag 8 november 2019

Lekker bewegen!

Kinderen moeten iedere dag bewegen, ook op school; dat vinden wij belangrijk. De kleuters maken elke dag gebruik van de speelzaal die naast de kleuterruimte ligt. Tevens gaan zij iedere woensdag bij meester Martin in de grote gymzaal lekker bewegen. Iedere dag wordt er buiten gespeeld. De leerlingen vanaf groep 3 gaan twee keer per week voor hun gymles naar de gymzaal in het Oostpunt bij meester Martin. Het Oostpunt bevindt zich in hetzelfde gebouw als Cygnus, heel dichtbij dus.

Elke klas doet iedere dag iets aan bewegend leren; dit noemen wij onze Daily Move! Soms gaan wij dansen, soms buiten rondjes rennen, misschien een keer spelling met stoepkrijt of een Zweeds Loopspel over de Romeinen. Wij zijn bekend met talloze mogelijkheden! Door bewegend te leren zijn kinderen beter geconcentreerd tijdens de lessen en maken zij op een leuke manier de lesstof zich eigen.

Tijdens de pauzes spelen de leerlingen op het schoolplein of op het veld daar tegenover. Het plein heeft een zandbak met speeltoestel, een duikelrek, een stukje klimmuur en vooral de ruimte om heerlijk te kunnen spelen. Voetballen mag op het veld, daar is voldoende ruimte voor.

Cygnus heeft een enthousiaste Oudervereniging. Een flinke groep ouders staat klaar om allerlei mooie activiteiten te organiseren voor de leerlingen. Van boekenbal tot kerstdiner en van avondvierdaagse tot zomerfeest!

X